Logo Universiteit Utrecht

Early Years blog

Early Years blog

Blog

door
Pauline Slot

Inspirerend en kleurrijk voorbeeld uit Brussel: inclusieve kinderopvang ten top!

Geinspireerd op de blog van Gracjana Woźniak die oorspronkelijk verscheen op onze zusterblog czymskorupka.edu.pl. Het blogbericht is vertaald door Celeste Bekkering en bewerkt door Pauline Slot. Zowel Gracjana als Pauline bezochten Elmer in Brussel.

Ken je het verhaal over Elmer – een geruite olifant? Deze olifant is heel anders dan de kudde, omdat hij kleurrijk is. Hij wil ook graag grijs zijn, maar ontdekt dat het ook fijn kan zijn om anders te zijn dan de rest. Elmer is het symbool voor een inclusief netwerk van kinderopvang in Brussel. Eenvoud, functionaliteit, natuurlijke materialen, een aanbod om hele gezinnen te ondersteunen. En dat allemaal vanuit een maatschappelijke visie om inclusie te bevorderen. Zo kan het kinderopvangnetwerk in het kort beschreven worden. Gracjana en ik waren onder de indruk, niet alleen vanwege de eenvoudige en esthetische inrichting, maar ook vanwege het innovatieve aanbod voor gezinnen en de lokale gemeenschap.

Logo van Elmer kinderopvang in Brussel

Elmer in Brussel

“Elmer” wordt sinds 1997 beheerd door een non-profit organisatie in Brussel. De kinderdagverblijven staan in cultureel en sociaaleconomisch diverse buurten en de kinderen komen uit meer dan twintig verschillende landen. Daarnaast heeft ongeveer 65% van de kinderen die bij Elmer opgevangen wordt een moeilijke (thuis)situatie, bijvoorbeeld als gevolg van armoede, alleenstaand ouderschap of gezondheidsproblemen van ouders. Elke dag werken er gekwalificeerde medewerkers die meerdere talen spreken (meestal 3 of 4 talen) waarbij inclusie een sleutelbegrip is. De coördinator, Anne Lambrechts, benadrukt dat ze een breder aanbod bieden dan alleen kinderopvang en ziet de organisatie meer als buurtdienst.

“Oefenplaats voor de samenleving”

Door het vragen van zeer lage inkomensafhankelijke bijdragen en een inclusief (meertalig) beleid draagt Elmer bij aan het bevorderen van kansengelijkheid voor kinderen. Ze gaan echter nog een stapje verder door ook de ouders en de buurt actief te betrekken. Zo kunnen buurtbewoners met en zonder beperkingen vrijwilligerswerk doen in het kindercentrum. Verder bieden ze opleidingstrajecten aan voor buurtbewoners of ouders (vaak moeders) van Elmer-kinderen. Zo krijgen mensen uit zogenaamde kansengroepen de kans om gedurende een traject van 4 jaar een volwaardig scholingstraject te volgen waarbij zij stage lopen bij Elmer en 1 dag naar school gaan. Zij worden bij Elmer ondersteund door een ervaren medewerker voor 2 uur per week.

Elmer combineert hiermee iets wat onmogelijk lijkt – het bieden van hoogwaardige kinderopvang en ondersteuning voor gezinnen in moeilijke omstandigheden. Bij Elmer staan respect voor diversiteit en geloof in positieve ontwikkelingsmogelijkheden voor elke persoon (kind-ouder-werknemer) centraal.

Dit alles gebeurt in samenwerking met de beste Belgische ontwerpers [1], en dus in een mooie en functionele ruimte. Laten we eens een kijkje binnen nemen:

Uitzicht op een deel van de kinderkamer met een zogenoemd groen dak.

Een platform waarop de kinderen graag spelen. In de laden bevindt zich speelgoed dat de kinderen zelf kunnen pakken en opbergen.

Een krijtbord en een bord met allerhande sluitingen en knoppen om aan te draaien.

Houten materialen die kinderen helpen bij ontluikende geletterdheid (tellen, vormen)

Momenteel zijn er vier Elmer-kinderdagverblijven in Brussel. Ze worden ondersteund door overheidssubsidies (Ministerie van Arbeid en Ministerie van Volksgezondheid en Sociaal Beleid). Meer informatie over de kinderdagverblijven van Elmer is hier te vinden: www.elmer.be .

Meer lezen over Elmer? Kijk dan op: https://biancadebaets.prezly.com/opening-nieuwe-creche-elmer-noord-en-tweede-huis-van-het-kind

[1] http://www.abc-web.be/abc-collectie/?lang=en