Logo Universiteit Utrecht

Early Years blog

Early Years blog

Blog

door
Bodine Romijn

Fijne zomer!

Yes, de zomer is gestart! Voor veel kinderen en professionals is het ritme tijdens de zomerperiode net een beetje anders. De school gaat een paar weken dicht en de buitenschoolse opvang gaat langer open. De peuters van de peuteropvang moeten elkaar een paar weken missen. En ook in de kinderdagopvang worden dingen soms net iets anders georganiseerd, omdat kinderen en medewerkers op vakantie zijn. Ook de Early Years Blog gaat in de maanden juli en augustus met vakantie. Geen zorgen, met het begin van het nieuwe schooljaar verschijnen we gewoon weer elke twee weken in je mailbox. En in deze blog geven we je nog wat laatste tips mee om de komende weken mee door te komen. Fijne zomer gewenst!

Hoor je zomer? Hoor je buiten!

De eerste associatie die we vaak hebben met de zomer is die van ‘lekker naar buiten’. Hoewel een wolkje en regenbuitje ook bij de Nederlandse zomers horen, is het doorgaans lekker genoeg om een groot deel van de dag buiten door te brengen. Ook voor de ontwikkeling van jonge kinderen is het belangrijk om met regelmaat buiten te spelen en te bewegen. Bewegen is sowieso belangrijk voor kinderen, maar buiten krijgen kinderen andere kansen voor spel dan wanneer ze binnen bewegen. Zo is er buiten meer ruimte voor risicovol spel (zoals in bomen klimmen of hard rennen) en kun je groter materiaal gebruiken voor rollenspel (denk aan autobanden). Early Years Blog heeft in de afgelopen jaren met regelmaat blogs geschreven over het belang van buitenspelen en bewegen. Hieronder een paar leestips op een rijtje:

Hoor je zomer? Hoor je ontspanning!

Een andere associatie die we vaak hebben bij de zomer is die van ‘lekker ontspannen’. Maar omdat het zomerritme in veel locaties net even wat anders is dan normaal, kan dat voor jonge kinderen ook heel inspannend zijn. Soms staan er medewerkers op de groep die ze nog niet zo goed kennen, of zijn hun favoriete vriendjes ergens anders. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat je goed let op spanningssignalen van kinderen en voldoende relaxmomentjes inbouwt. Hoe je dat doet, lees je in deze blog: Hoe creëer je relaxmomenten voor jonge kinderen? (Tamara Wally)

Is het al vakantie?

Tot slot, in deze periode horen kinderen veel aankondigingen van dingen die binnenkort gaan gebeuren: ‘Het schooljaar is bijna voorbij’, ‘volgende week gaan we naar het strand’, ‘nog een paar nachtjes slapen en dan gaan we op vakantie’.  Maar hoe ver weg of dichtbij ‘bijna’, ‘volgende week’ en ‘nog een paar nachtjes’ eigenlijk zijn, is moeilijk te bevatten voor kinderen. Wil je meer lezen over hoe kinderen tijdsbesef ontwikkelen en hoe je ze daarin kunt ondersteunen? Kijk eens bij de blog: Is het al vakantie? Tijdsbesef van jonge kinderen (Marta Kotarba).