Logo Universiteit Utrecht

Early Years blog

Early Years blog

Blog

door
Ruth Heuvelman - Kroon

Waarom zingen met jonge kinderen zo belangrijk is

Zingen van liedjes en rijmpjes met jonge kinderen is iets wat we vaak van nature al doen, zowel thuis, in de opvang als ook in de kleutergroepen. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Cambridge blijkt dat zingen zelfs essentieel is om een taal te leren. Des te meer reden om te zingen!

Hoe leren kinderen taal begrijpen

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge onderzochten het vermogen van baby’s om fonetische informatie tijdens hun eerste jaar te verwerken [1]. Uit hun studie bleek dat baby’s de eerste spraakklanken, ook wel fonetische informatie genoemd, pas opnemen vanaf het moment dat ze ongeveer zeven maanden zijn. Echter bleek ook dat baby’s van 4-6 maanden al een aantal woorden kunnen herkennen door het ritme en de toon in liedjes en rijmpjes. De verklaring hiervoor is dat baby’s taal als eerste leren te begrijpen via ritme en toon in plaats van via losse geluiden.

Ritme van groot belang bij leren taal

Het blijkt dat baby’s die vaker kinderliedjes en rijmpjes horen, beter taal kunnen leren. Baby’s leren taal namelijk op basis van ritmische informatie en toon. Als tonen omlaag en omhoog gaan, zoals bij kinderliedjes en rijmpjes, dan slaan baby’s deze informatie op. Na de eerste zeven maanden komen er steeds meer individuele spraakklanken bij, maar dat gaat volgens de onderzoekers te langzaam om de basis van een taal te vormen. Door de nieuwe bevindingen twijfelen de onderzoekers zelfs of de kleinste spraakklanken wel de sleutel zijn tot het leren van taal. In plaats daarvan denken zij dat ritmische spraak baby’s helpt om taal te leren door de grenzen van individuele woorden te benadrukken. Het is zelfs in de eerste levensmaanden al een effectieve manier van taal leren.

De sleutel tot het leren van een taal

De onderzoekers stellen dat ritme en toon de sleutel zijn voor een goede taalontwikkeling. Ritme is volgens de onderzoekers een universeel aspect, dat wil zeggen: het geldt voor elke taal over de hele wereld. In alle talen waaraan baby’s worden blootgesteld, is er een sterk ritmische structuur. Wij zijn biologisch geprogrammeerd om dit te benadrukken als we met baby’s praten, aldus de onderzoekers.

Tip van de dag: Start zo vroeg als mogelijk met zingen

Al in de eerste levensmaanden leren baby’s dus taal door ritmische informatie. Kinderliedjes en rijmpjes helpen hierbij. Start daarom zo vroeg als mogelijk met het zingen van kinderliedjes en rijmpjes, zelfs al in de eerste levensmaanden. Dit draagt bij aan een goede taalontwikkeling. Benadruk ook bij ouders het grote belang hiervan!

 

Lees hier het wetenschappelijke artikel:

[1] Emergence of the cortical encoding of phonetic features in the first year of life | Nature Communications